Борисов: Секретарката ми ще е следващият премиер на ГЕРБ (обновена)

share

Ние с първия ден вдигнахме пенсиите, Станишев ги беше вдигнал само на книга, ние започнахме да ги плащаме, но то си остана някак си, че все едно те са го взели като решение, а ние близо по милиард всяка година повече в най-голямата криза сме давали за пенсии. Той казва, че от четири години са замразени доходите, което не е вярно. Това заяви министър-председателят в оставка Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Но, повтарям – няма смисъл да хабим енергия в тази посока. Трябва верния път сега да го намерим – как да се създадат работни места. Има два големи работодателя – държава и общини и частния сектор. Какво се забелязва в частния сектор? Тези, които остават на работа започват да им вдигат заплатите, средно около 8,5-9% са вдигнати заплатите на тези, които остават на работа. На фирмите им е много по-лесно, ако плащат хиляда лева заплата, да я направят хиляда и двеста, отколкото да назначат още един за хиляда лева. Така тези, които работят във фирмите почват да работят повече, стараят се повече, защото им се вдигат парите, но тези, които не са конкурентноспособни и остават навън им расте броят и те са точно отчаяните хора, защото тези хора не виждат никакво бъдеще.

Единственият изход е преквалификация, обучение, който иска да му се вдига стандартът, за да може да бъде утре нает на работа“, заяви Борисов.

На днешното правителствено заседание Борисов коментира и изказването на лидера на БСП Сергей Станишев, че няма да е следващ премиер, независимо от резултатите на изборите. От стенограмата, публикувана на сайта на Министерски съвет, става ясно, че Борисов е заявил: "Затова и подадохме оставка, затова се дръпнахме, затова сме готови, ако предлагат нова форма на управление с граждански сдружения – ще закрием партиите, ще си направим гражданско сдружение, каквото бяхме – то не е и закрито, Фандъкова е председател на гражданското сдружение и тогава всички, които ни подкрепят… Така че мен са ме издигнали гражданите – инициативен комитет ме издигна, без партия, без нищо, за кмет на София и го спечелих. Така че всички, които считат, че могат по-добре да управляват от гражданските сдружения не да казват – ние не искаме да участваме във властта или да управляваме, искаме отстрани да стоим и да си бъдем все такива. За съжаление, отстрани не става. Да си направят веднага партия, да си направят депутати, да си направят кабинет, ние с радост ще ги приветстваме. Но важно е да има отговорни хора, а не това, което ни се предлага от Станишев", казва Борисов.

"Иначе аз веднага мога да отговаря – следващият премиер на ГЕРБ ще бъде моята секретарка и тя просто ще ми се обажда да ме пита какво да се направи. Това отговорно ли е, което предлага Станишев?! Доган така го направи. И да се събират някъде и да взимат решения и просто само да ги свеждат. Все едно премиерът или министри ще бъдат секретарки… Никой не е казал, че ще ни изберат, нито мен, нито него, нито който и да е, така че откъде накъде…?! Но, за да му отговоря, защото това е дезертьорство, че и ние можем да работим по този начин, само че не аз, а секретарката ще бъде. Тя е много по-тиха, много по-разбрана, ще изслушва всички и просто само ще пита. Просто това е несериозно. Нали политическата отговорност във всяка една държава, излъчват лидерите си, те участват в предизборна кампания. И аз в това отношение толкова много се радвам на тези граждани, защото има едни други, които вече горе-долу са ми ясни – даже и днес са посочени – дядо, вуйчо…. Но, както и да е – ние, повтарям, трябва да бъдем винаги честни с хората", казва Борисов.

Водещи новини

Още новини