Държавата удря монополите: Обмислят създаване на фирма, която да ни продава ток

share

ДКЕВР не е необходимо да вървят по стандартната процедура със закрити заседания и още днес могат да излязат с решение. Това заяви пред БТВ министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев. Намалението няма да бъде 8%, а с по-малко. Цената ще падне ако се предвиди по-голям дял на АЕЦ „Козлодуй“ в микса за регулиран пазар или намаляване на технологичните загуби

Дори да се стигне до 100% участие на АЕЦ в микса и НЕК плаща на централата това не е проблем. За съжаление НЕК е натоварен да финансира проекти като Цанков камък и АЕЦ „Белене“, припомни Добрев. Той каза, че Козлодуй може да бъде натоварен с допълнителни 200 000 мегаватчаса в микса до първи юли, а след тази дата може да има и допълнителна квота, без да се застраши финансовата стабилност.

Колкото повече увеличаваме квотата на АЕЦ „Козлодуй“, толкова трябва да намалим получаването от други източници, припомни Добрев. Имаме задължение да купуваме зелени енергии по правилата на ЕС, съществуват и дългосрочните договори на Марица Изток 1 и 3 и те не могат да излязат от микса. Единственият изход е изключването на Бобовдол и Брикел, и да бъде намален дела на ТЕЦ „Марица Изток 2“, които обаче са втория по евтин ток източник на електроенергия след Козлодуй, каза Добрев.

Защо да купуваме от Бобовдол електричество за 103-104 лв., вместо да си купим от АЕЦ за 44 лв, попита риторично Добрев. В единия случай ако Бобовдол бъде изключен от квотата ще протестират миньорите, а в другия всички останали потребители, каза Добрев. Той отрече да има посредници при продажбата на ток, а собствениците на електропреносни мрежи високо напрежение и ниско напрежение, посочи министърът в оставка.

Проблемът в избора кой да ни доставя ток не е в законодателството, а в липсата на интерес от търговец да доставя в домовете на хората. След като няма търговци може НЕК да регистрира дъщерно дружество като търговец на електроенергия и да доставя ток в конкуренция с частните компании. Това е само идея, уточни Добрев.

Водещи новини

Още новини