Станишев: Няма да съм следващият премиер (обновена)

share

Коалиция за България отказа да състави правителство и върна мандата на президента Росен Плевнелиев, предаде репортер на novini.bg.

Ситуацията в страната изисква провеждането на предсрочни парламентарни избори. Искам да ви заяви, че за мен властта никога не е била самоцел. През 2007 година оставих държавата в стабилно състояние. Днес България е на колене, кабинетът „Борисов“ докара страната до просешка тояга. Това заяви лидерът на БСП по време на съвместна пресконференция с държавния глава.

Протестите на гражданите поставят въпросът за обединение на всички демократични партии и за отговорността на онези, които ни докара до тук, смята още Сергей Станишев.

Според него БСП винаги е заемала отговорна социална позиция. Отечественото ние по – мило от партията. БСП иска да е чат от промяна, която хората искат. Това, което изкара хората на улицата е тоталната мизерия, те няма усещането за държава, която защитава правата им, станахме свидетели на редица самозапалвания – това е трагедия, допълни червеният лидер.

Разграбването продължават и в последните дни се готвят за приключването на редица сделки. БСП от дни говори за спешни мерки, които да приеме НС. Парламентът трябва да приеме решение за забрана на спиране на тока на гражданите, да гарантира, че цените ще станат по-приемливи за народа. Министерски съвет може да вземе по закон спешни решение, които да намалят цената на тока. Хората трябва да видят, че държавата работи за тях.

Искам да заяви, че няма да съм следващият премиер на България. В предстоящата кампания БСП ще представи на хората платформа за демократична и социална промяна. Страната се нуждае от съгласие и диалог, правителството да се отчита пред гражданите. Да започне да се гради нова социална държава. Това е амбицията на БСП, а не властта като самоцел. Аз ще дам всичко от себе си, защото искам моята дъщеря да остане и да израсте в България и да се гордее, че е българка, завърши накрая той своето изявление.

Държавният глава продължава изпълнението на конституционната процедура и днес връчи мандат на втората по големина парламентарна сила, след като в понеделник ГЕРБ отказаха да съставят кабинет.

Водещи новини

Още новини