БСП: Дянков иска да заличи всички следи в Министерство на финансите

share

"Вчера получихме в ЕП най-новото изследване на „Евростат”, което е ужасяващо. Този път статистиката сочи децата. 52% от децата в България под 18-годишна възраст са застрашени от бедност и социално изключване. Изпреварили сме дори пословични с това страни като Румъния, Латвия и Унгария:, съобщи в предаването „Преди всички” по БНР евродепутатът Илияна Йотова.

"Мненията и исканията на протестиращите грубо могат да бъдат разделени на икономически, социални и политически", каза Йотова и допълни: "Смятам че в тази ситуация за политическите искания има време, но, заедно с протестиращите, трябваше да бъдат обсъдени икономическите и социалните мерки".

Според Йотова, президентът не би имал проблем да намери министри за служебен кабинет: "България има достатъчно кадърни и отговорни хора, които биха се заели. По-скоро г-н Росен Плевнелиев е под огромен натиск на партията, която го посочи за президент. Очевидно ГЕРБ има нужда от време, очевидно трябва да се приключат някои сделки, очевидно трябва да се малко да се изметат следите от кабинетите. Получихме информация за страшни неща, които се случват в Министерството на финансите – невероятна чистка се извършва на ниво директори на отдели, директори на направления. Очевидно г-н Симеон Дянков иска човешкият ресурс да заличи следите, да няма хора, които в следващото правителство в следващото правителство да не могат да разкажат какво се е случило тези дни".

Йотова припомни думите си от сряда, че на финансовият министър в оставка трябва да бъде забранено да напуска страната: "Главният прокурор трябва да докаже, че олицетворява една от малкото стабилни институции в страната. Дянков е отговорен за близо 2 млрд. лв., които открадна от здравето на българите. Той беше грижливо пазен от г-н Бойко Борисов, който разпъна над него на чадър, а палатка, да не му се случи нещо".

Илияна Йотова заяви още, че бъдещият служебен кабинет ще трябва да изнесе информация за това колко пари има в държавата, тъй като има подозрения, че средства почти няма.

Йотова заяви, че като евродепутат е поискала от ЕК анексите на Министерството на финансите, за да разбере какъв е дефицитът на България, а оттам са й отговорили, че Дянков не им е изпратил никакви анекси. Евродепутатът видя користни подбуди в неяснотата на сметките. Сметките са основният проблем, който трябва да бъде решен спешно от парламента в оставащите му дни, заяви Йотова.

"Вече започнаха да идват и следващите сметки на хората. Наша информация сочи, че те в никакъв случай не са по-добри. Покрай всичкото това говорене за сметките, никой не зададе един елементарен въпрос. Много бързо Ангел Семерджиев беше уволнен и изпратен в небитието, за да не приказва много. В предишния си мандат аз бях докладчик точно по прословутия Трети енергиен пакет, точно от гледна точка на потребителя. Едно от нещата, написани черно на бяло, бяха мерките, които да се предприемат, за да се облекчат цените на тока за най-уязвимите слоеве. Едно от изискванията беше да се уеднаквят за целия ЕС начинът по който се формират цените и се издават фактурите. Това 2 години не беше направено. Очевидно някой е имал изгода", каза Йотова.

Водещи новини

Още новини