Бойко Борисов бойкотира парламента, докато разглеждат оставката на правителството

share

Премиерът Бойко Борисов не е в пленарната зала по време на заседанието на парламента, на което трябва да се гласува оставката на правителството.

Малко след 9 часа, когато беше открито заседанието, на местата си седнаха вицепремиерът Цветан Цветанов, министърът на икономиката Делян Добрев, министъра на външните работи Николай Младенов, министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, социалният министър Тотю Младенов, правосъдният министър Диана Ковачева, министърът на културата Вежди Рашидов, земеделският Мирослав Найденов и министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. Малко по-късно в залата влезе и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

С треперещ глас Цецка Цачева изчете писмото, с което Бойко Борисов подаде своята оставка. „Министър-председателят на Република България Бойко Борисов заявява следното: "Уважаема госпожо председател, уважаеми госпожи и господа народни представители. На основание член 111, ал. 1, точка 2 от Конституцията на Република България подавам оставката на ръководения от мен Министерски съвет, избран с решение на 41-ото Народно събрание от 27 юли 2009 година. В съответствие с член 111, алинея 3 от Конституцията ще изпълняваме функциите си до избирането на ново правителство и ще направим всичко необходимо за осигуряване на приемственост в управлението на страната".

Това предизвика Петър Курумбашев, който поиска да бъдат поканени Бойко Борисов и Симеон Дянков. "Редно е да са сред нас. Може премиерът да се изказва, това е един цивилизован начин на подаване на оставка. С решение на НС ви моля да поканим големия и малкия отсъстващ", заяви от трибуната в парламента Петър Курумбашев.

Лидерът на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев реплекира, че той се е чул с премиера и му е казал, че не знае дали опозицията ще присъства и затова не е се ангажирал с това да го покани. "Той все още премиер и отговаря за държавата,. Не може три години и половина да изпълняваме капризите на хора, които не искат дори да работят", каза Велчев. БСП още в понеделник казаха, че ще бойкотират всички заседания на парламента до края на седмицата. Днес обаче социалистите са в пленарната зала.

Водещи новини

Още новини