Борисов проверявал Македония за ЕС

share

Премиерът Бойко Борисов отмени всичките си обявени обиколки и посещения в страната и изненадващо отлетя за Скопие. Според предварителната програма през двата почивни дни той трябваше да бъде във Велико Търново, Горна Оряховица, Ямбол и Хасково. Неочакваната визита на Борисов в Македония цели да установи дали съседите имат добри намерения по отношение на Договора за добросъседство, коментираха за "Стандарт" дипломатически източници.

В македонската столица премиерът ни вечеря на четири очи с македонския си колега Никола Груевски. Същината на разговора им е била около детайлите на Договора за добросъседство между двете държави. Заедно с Борисов в Македония е и първият ни дипломат Николай Младенов.

Договорът за добросъседство е готов на 90% и на тази фаза документът или може да бъде подписан, или да остане завинаги просто лист хартия, коментираха източниците ни. През декември страната ни се противопостави на определянето на дата за започване на преговори за присъединяването на Македония към ЕС с аргумента, че има да покрива още критерии, включително и за добросъседски отношения. Според източниците премиерът Борисов е трябвало да повтори пред македонските си домакини трите пункта, които България изложи и на Съвета на външните министри през декември. На първо място, това е Договорът за добросъседство. Второ, т.нар. инфраструктура на сътрудничеството, т.е. общи правителствени заседания, смесени работни групи и т.н, които да гарантират, че договорът се спазва. И на трето място са общите действия, като например съвместно честване на определени празници. Въпросът е да се разбере иска ли македонското правителство да постигне напредък, отбелязаха още дипломатите.

Това е първото посещение на Борисов в Македония. Официално то е записано като работна вечеря. Досега Борисов и Груевски имаха една официална среща в София през ноември 2009 г.

Водещи новини

Още новини