За един месец, Борисов загубил 3% от рейтинга си

share

24 седмици преди парламентарните избори Бойко Борисов успя да свали електората си до равнището на БСП, а себе си-до равнището на Сергей Станишев.

Елекоторалните позиции на ГЕРБ и БСП в момента са почти изравнени-22,6% за управляващите и 22,1% за опозиционната партия. Това сочат данните от от февруарското редовно представително месечно проучване на "Галъп интернешънъл", цитирани от в. Преса. Изравнен е резултатът и в лидерската битка-и Борисов, и Станишев имат по 29% одобрение. За един месец премиерът е загубил 3% от рейтинга си, а Станишев е прибавил 5%. Причината за понижаването на резултатите на Борисов и ГЕРБ е в загубата на убедителност пред публиката. Биейки се все повече и почти само със Станишев, министър-председателят постига точно обратния резултат-легитимира по най-добрия начин опонента си за единствена достойна опозиция, коментират от агенцията.

Настоящето изследване е приключило в самото начало на енергийните протести, така че не отразява настроенията от тях. Но изцяло отразява ефекта от референдума, който в масовото съзнание се е отпечатал като опорочен от властта и спечелен от левицата. Тоест социалистите изцяло постигнаха целта си да нанесат поражение над Борисов, продължават с тълкуването на резултатите от "Галъп".

ГЕРБ успяха да заложат още една бомба под стола си и тя цъка с неподозирана сила-бомбата фалшификация на изборите. Огромното мнозинство от избирателите считат, че ни очаква нечестно състезание. От това въобще не следва, че изборите се проведат нечестно, но със сигурност следва ниска легитимност на резултатите на управляващите, каквито и да са те. Борисов е започнал да осъзнава този проблем. Напоследък е станал по-сговорчив за справедливите искания на опозицията, но това трудно ще обърне негативната нагласа на хората по въпроса, заключават от социологическата агенция.

Водещи новини

Още новини