Депутатите спестили 6 милиона лева

share

Повече от 6 млн. лв. е спестил от бюджета си за 2012 г. парламентът. Според отчета за изпълнението му вместо гласуваните от депутатите 53 млн. лв. са похарчени точно 46 682 122 лева, съобщава в. Монитор.

Икономисаните средства, които по закон трябва да отидат обратно в държавната хазна, все пак са два пъти по-малко от спестените през 2011 г. Тогава в касата на Народното събрание (НС) останаха четвърт от общо предвидените 50 млн. лв. Една от причините за по-скромното спестяване е, че миналата година парламентарната шефка Цецка Цачева трябваше да развърже кесията за нови коли на депутатите. Само първоначално доставените 31 фолксвагена струваха близо 1,5 млн. лв. Разсрочената за 3 г. поръчка за освежаване на автопарка е на обща стойност от около 5 млн. лв. и включва доставката на още 44 коли. През 2012-а парламентът за четвърта поредна година е икономисал от предвидените за заплати средства. В джоба на депутатите и парламентарните чиновници са влезли 1,5 млн. лв. по-малко от заделените 21,1 милиона. Сумата е с около 5 млн. лв. по-малка от парите за възнаграждения, които се раздаваха в предишното 40-о НС. През неговия мандат се гласуваха бюджети с 10 милиона отгоре. Въпреки това парите се харчеха до последната стотинка. Така само за втората половина на 2009 г., след като Цачева седна в стола на Георги Пирински, бяха спестени 21 млн. лв. или около 40% от гласувания в края на 2008-а бюджет на НС.Заложените за допълнително материално стимулиране средства за 2012 г. в размер на 1,8 млн. лв. също не са изхарчени изцяло. Най-вече в края на годината са били раздадени общо 1 млн. лева.

Средната годишна заплата заедно с получените към нея премии в парламента пък е чукнала 21 795 лв. при 10 бона за служителите, които са на щат към Министерския съвет. Една от причините Фонд „Работна заплата” на законодателния храм да не се опразва напълно в последните години са предприетите драстични съкращения на администрацията. Оказва се, че към 1 януари 2013 г. парламентарните чиновници са били с 62-ма по-малко в сравнение с предвидения в бюджета за 2012-а щат и заедно с депутатите са наброявали общо 894.

Освен от парите за заплати икономии са реализирани и от разходите за отопление и електричество, а също и от заложените средства за обиколки на депутатите.НС не само затвърди лидерската си позиция по икономии сред държавните институции, но се възползва и от възможността да спечели пари от общоевропейската хазна. Така например по ОП „Административен капацитет” бе реализиран проект за модернизиране на сайта на НС и бе създаден парламентарен информационно-административен център. Благодарение на него информацията за дейността на депутатите се актуализира ежедневно, а пленарните им заседания могат да се наблюдават пряко в интернет.

Министерският съвет (МС) също като парламента е успял да спести от средствата си за 2012 г. В касата на „Дондуков”1 са останали почти 2 млн. лв. от претърпелия редакция бюджет на МС в размер на 98,165 млн. лв. Общо разходите, включително на второстепенните разпоредители с бюджетни кредити към ръководената от премиера Бойко Борисов институция, са чукнали 149 млн. лв. Цели 35 млн. лв. са заминали за необходимите на администрацията лицензи за програми на „Майкрософт”. Над 30 милиона е глътнала болница „Лозенец”. Близо 4,777 млн. лв. пък са заминали за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност. Според отчет на сайта на ресорния център, добил популярност като БОРКОР, до септември 2012 г. той е похарчил 3,4 млн. лв. от 5-милионния си бюджет. МС е подпомогнал с 4 млн. лв. вероизповеданията. 3,863 млн. лв. е сумата, раздадена под формата на допълнителни възнаграждения. Вместо записаните 3275 щатни служители МС е приключил годината със 165 души по-малко. 994 от тях са служителите на областните управи, чиито разходи са достигнали 34 млн. лв. За ресора на министъра без портфейл Томислав Дончев, който отговаря за координацията при усвояването на средства от ЕС, са похарчени 600 бона.

Водещи новини

Още новини