Готвят нов национален референдум

share

Гражданското движение "Модерна България" ще регистрира в парламента Инициативен комитет за организиране на подписка за национален референдум. Допитването ще се проведе под надслов "Политици и закони – под граждански контрол".

Два са въпросите, по които Движение "Модерна България" ще търси подкрепата на гражданското общество: да се въведе ли възможност за предсрочно отзоваване на депутати, общински съветници и кметове по инициатива на граждани и чрез пряк вот на избирателите и да се въведе ли индивидуална жалба пред Конституционния съд срещу закони, които нарушават гражданските права, съобщи БНТ.

В Инициативния комитет участват президентът Желю Желев, Гиньо Ганев, Огнян Герджиков, Борислав Цеков, Владимир Чуков и Иван Гарелов. Целта е да се създадат ефективни инструменти за граждански контрол върху политиците и законите, чрез възможността за отзоваване и индивидуална конституционна жалба. Тази практика съществува в редица развити демокрации като САЩ, Канада, Германия и Швейцария. Очаква се скоро да бъде приета и във Великобритания.

Водещи новини

Още новини