Румен Петков за Баретата: Демонстрация на безнаказаност

Булфото
share

Ние сега говорим за разстрел в центъра на София, за атентат срещу крупен политик – ежедневието е страшно. Това заяви в предаването “Лице в лице” по БТВ бившият вътрешен министър Румен Петков, който коментира в студиото заедно с друг бивш министър на вътрешните работи – Емануил Йорданов, показния опит за убийство на Златомир Иванов-Баретата.

"За периода 2001-2005 г. имаше по 22-25 показни убийства годишно. От 2005-2008 г. тези показни убийства са свити на 5 годишно. А тук виждаме не просто агресия, а демонстрация на безнаказаност. Когато ти имаш 25 такива инцидента годишно, това се превръща в част от възприятието ти на обществото.  Твърде елементарно обяснение на покушението срещу Баретата е обяснението с политически привкус. А като ме питате ще бъдат ли разкрити някои от знаковите убийства, ще ви отговоря – това са по същество много добре подготвени престъпления. Не мисля, че има държава в света, където такъв тип престъпления да се радват на 100% разкриваемост”, заяви Петков.

“По мое време - бях министър в един твърде кратък период, но по мое време такова нещо не е имало. Изводите са много, но е ясно – нещата се повтарят. Когато се избере такова място за атентат, е нормално да се търси елемент на демонстрация. Но тя не може да бъде единственото обяснение на такова престъпление. Нека не обясняваме криминалната престъпност с политически действия. Много са факторите, които способстват за тази ситуация. Не само икономическата криза, но и фактът, че поредното българско правителство върви към края на своя мандат. Както се казва – властта се търкаля по улиците”, заяви на свой ред Емануил Йорданов.

Той подкрепи Румен Петков в становището му, че показните убийства едва ли ще бъдат разкрити. “Когато мине време, е трудно да си представим, че кой знае какво може да се случи. Няма държава, която да се е преборила с организираната престъпност”, заяви Емануил Йорданов.

Водещи новини

Още новини