Станишев: Апатията е най-добрата хранителна среда на едно тоталитарно управление

share

Категорична е подкрепата на българските граждани, които гласуваха на националния референдум. Те обявиха, че искат атомна електроцентрала. С това противопоставиха на ГЕРБ. Това заяви на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев.

По думите му, това гласуване е загуба за Бойко Борисов. Със своето "да" обществото каза "да" на достъпните цени на тока, на икономиката, на гражданското.

Има печеливши и губещи в този референдум. Печеливши са българските граждани на които им пука, а губещ е Борисов. Днес направихме нова стъпка на националното си самочувствие, днес гражданите авторитарния модел на властта. Въпреки бойкотът от страна на правителството, въпреки стремежът правителството да ги откаже, след като им каза - с вас или без вас, няма значение, имаме успешен референдум, обяви лидерът на червените. Активността показа, че темата е важна за българските граждани, допълни той.

По думите му, референдумът е дал шанс на откритата десница да покаже своята позиция и да я защитата по един коректен начин. Не мога да подкрепя обаче политически партии, които постоянно си сменяха позициите, като ГЕРБ.

Мнозина днес не гласуваха, заради недоверието, което политическата система в последно време натрупа. Други заради агитации, трети заради това, че смятат, че референдумът няма значение. Четвърти - от страх. Апатията обаче е най-добрата хранителна среда на едно тоталитарно управление и дава сили на тези, които управляват чрез натиск, допълни той.

Днес промяната в България започна, заключи Станишев.

Водещи новини

Още новини