Топразузнавач припозна Ахмед Доган

share

Не съм в ролята на адвокат на Ах;ед Доган. С него не поддържам връзка от 28 години. След затвора съм имал една-две срещи с този човек. Той обаче е мое отроче, аз нося “вината”, че той е такъв, че той е политик и то добър политик. Това заяви в “Насреща с Люба Кулезич” по TV7 о.з. полк. Марин Маринов, работил като офицер с политика  за външно разузнаване.

В студиото бе дискутиран отзвукът от неуспешния опит за атентат срещу доскорошния лидер на ДПС .Журналистката Елена Йончева бе категорична, че България е загубила своята политическа невинност. “Бе направен атентат срещу един политически лидер. Факт, който не може да бъде подценяван и който може да постави страната ни в голяма опасност. Изявата на Октай Енимехмедов приличаше на телевизионна декларация. Тя вероятно има някаква цел. Но си представете как това ще се отрази в бъдеще. Има хора психически лабилни, такива, които искат емоционално да изразят своята позиция. И подценяването на това може да доведе до непредвидими последици в бъдеще за страната ни. Ние недооценяваме етническия мир. Почти забравяме какво се е случило, какво беше не само в Сърбия, но и в Косово, в Македония”, заяви Йончева.

Полк. Марин Маринов защити своята позиция: “В момента ври и кипи в районите със смесено население. Има опасност, голяма опасност за етническия мир. А в България ние имаме нужда от едно основно нещо – от етническо спокойствие”.

Елена Йончева допълни, че с атентатът срещу Доган е поставил въпроса за неоосманизма. “Тази доктрина намира своята първа проява в Сирия. Този атентат е последица от едни реалности. Ние не обръщаме внимание върху това, а върху едни незначителни неща, които ни отдалечават от същността на атентата. Доган и ДПС дълго време се сатанизират в нашето общество. А забравяме, че той е фактор за етническия мир у нас. Това не е един напълно естествен процес – етническият мир, а резултат на грижите на хора и политици, които работят в тази посока”, подчерта журналистката.

Адвокат Марин Марковски бе на друго мнение: “Когато на един политически конгрес на една партия, била доскоро във властта, се събуят гащите на един човек, това опорочава същността на форума, променя акцента на политическия смисъл. Това събитие – атентатът срещу Ахмед Доган, заслужава друг прочит. Това не е атентат, а театър. И то не добър театър, а самодеен. И не се знае дали режисьорът не е искал нарочно да орезили артистите. Въпросът не е в обидата от този евтин театър. Този факт трябва да бъде коментиран от наказателно-правна оценка.

О.з. полк. Маринов завърши дискусията с категоричната позиция, че Ахмед Доган трябва да се махне от България. “Турските и българските националисти няма да го оставят на мира. Той е неудобен както за едните, така и за другите!”, подчерта Марин Маринов.

Водещи новини

Още новини