Станишев: Борисов потърси подкрепа от мен за Белене

share

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви на пресконференция в Смолян, че премиерът Бойко Борисов е поискал от него през пролетта на 2011 г. подкрепа за "Белене". Това е станало на среща, състояла се по молба на Бойко Борисов, която според Сергей Станишев е единствената му среща с премиера за близо четиригодишното управление на ГЕРБ.

Председателят на БСП коментира, че и до днес няма отговор защо Борисов е променил позицията си по отношение на АЕЦ "Белене". "Аз му казах, че може да разчита на такава подкрепа, защото проектът е важен за България и за българските граждани", разкри Станишев. По думите му на срещата са останали неизяснени два въпроса, които лидерът на социалистите е поставил пред премиера. Първият въпрос е защо цената на "Белене", за която се е говори, е 6,3 милиарда евро. Тази цена е необоснована и за всички дейности по проекта отчита само инфлационния индекс в Русия, който е много по-висок и от този в еврозоната, и от инфлацията в България, коментира председателят на БСП. Той посочва като цена именно 6,3 милиарда евро, каквато е фиксирана в оповестения днес меморандум, подписан от българската и руската страна през ноември 2010 година.

Станишев заяви, че не е получил отговор както на този въпрос, така и на запитване по какъв начин ще се гарантира, че през всичките 60 г. на експлоатация АЕЦ "Белене" ще функционира с държавен контрол. Защото само при държавен контрол може да се гарантира, че цената няма да бъде използвана за максимална печалба, убеден е Сергей Станишев. По неговите думи и до ден днешен нямало отговор на двата въпроса, както и защо Борисов е променил позицията си по проекта.Бившият премиер от правителството на тройната коалиция предполага, че подобна промяна може да се дължи или на външен натиск, на който Бойко Борисов не е устоял, или заради обслужване на интереси на други производители на ток.

Избирателните списъци за референдума не са изчистени от "мъртви души", посочи Сергей Станишев. По неговото мнение това е една от манипулациите около референдума.

Водещи новини

Още новини