Румен Петков: Нападението на Доган е терористичен акт

share

Нападението срещу лидера на ДПС Ахмед Доган е изключително тежък, неприятен инцидент, който по същество е терористичен акт, втори в най-новата ни история след убийството на Андрей Луканов. Това коментира бившият вътрешен министър по време на тройната коалиция с мандата на ДПС, а сега депутат БСП Румен Петков.

По-рано днес млад мъж насочи пистолет срещу лидера на ДПС Ахмед Доган, докато представяше отчетния си доклад пред Осмата национална конференция. Делегати на форума обезвредиха нападателя, а по-късно служители на НСО го отведоха в столичната полиция. Установена е самоличността му - Октай Енимехмедов от Бургаско, у когото са открити газов пистолет и два ножа. След медицински преглед е установено, че Доган е в добро здравословно състояние.

Това е сцена, която поставя България в много тежък план пред собствените си граждани и зад граница, смята Петков."Това е резултат от тази политика на насаждане на омраза, която през последните три години и половина води българското правителство, на насаждането на разделителни черти, на ескалиране на напрежение и омраза между хора и общности. Това е естествено продължение точно на тази политика", каза Петков.

Специалните служби трябва да направят много бърз анализ как се е стигнало до този пробив, защото пробивите станаха много в системата на национална сигурност, посочи Петков. Този бърз анализ трябва да бъде представен на обществото и трябва да бъдат взети съответните мерки, както разбира се на първо място за живота и сигурността на Ахмед Доган, така и въобще за живота и сигурността на всички български граждани, каза още Румен Петков.

Водещи новини

Още новини