Румен Овчаров: Голям американски инвеститор за АЕЦ "Белене" има и в момента

Булфото
share

Голям американски инвеститор за АЕЦ "Белене" има и сега - в момента. Това заяви в Плевен Румен Овчаров, който има среща с  жители на града по повод на предстоящия национален референдум.

Депутатът от "Коалиция за България" допълни, че още през май миналата година е съобщил в Плевен новината за проявения интерес към проекта "Белене" от американския инвеститор. Този инвеститор очакваше, че ГЕРБ ще подкрепи референдума и че всички тук в България сме "за" атомната енергетика, коментира Овчаров. По думите му след националното допитване "инвеститорът ще има  среща на 28 януари с министър-председателя Бойко Борисов".

Овчаров показа Национална стратегия, разработена от СДС и правителството на Иван Костов, приета от Народното събрание на 12 март 1999 г., в която е предвидено "изграждане на нова ядрена мощност в Белене".

Румен Овчаров, който е член на НС на БСП и бивш министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Станишев", изчисли, че  ако проектът е готов, цената му днес щяла да бъде 5,130 милиарда евро. Той заяви, че такъв проект "не може да бъде корупционен,  защото е най-евтин в света". Няма по-евтин и по изгоден за страната ни, който би могъл да привлече голяма инвестиция и да  гарантира бъдещето на България като ядрена държава, посочи Овчаров. Според него ядрената енергетика е "последният високо  технологичен отрасъл у нас, който може да бъде запазен чрез  проекта "Белене".

Пред плевенчани бе представен и филмът "Истината за АЕЦ-Белене".

Водещи новини

Още новини