Сергей Игнатов: Вдигаме учителските заплати с 12%

share

Нямаше скандал по време на вчерашното заседание на Комисията по образование, имаше спор за регламента. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия министърът на образованието и науката Сергей Игнатов.

"Конкурсът е проведен по определена процедура. Тя е спазена, проверката на Инспектората на Министерски съвет не откри досега нарушения във Фонд "Научни изследвания". Според заповедта на министър-председателя проверката трябва да приключи до 25 януари. Документацията по случая обаче е огромна, трябва да се свърши огромен обем работа", добави министърът, според когото не е сигурно, че срокът ще бъде спазен.

"Учените трябва да се убедят, че когато има конкурс, има печеливши и губещи. Чух от устата на учени, че други били псевдоучени - нападат се хора от един и същ университет. В среда, в която има такава подозрителност, се стига до такива неща като проблема с фонда", каза Игнатов.

"Предишните управляващи въобще не са мислели за образование и наука, както и за здраве. Ето защо кабинетът вчера прие новата оперативна програма за следващия програмен период 2014-2020. Мисля, че това е един от големите успехи на правителството, защото то осигури пари за образование за години напред", убеден е образователният министър.

Министърът съобщи, че средното увеличение на учителските заплати ще бъде с 11-12%. Увеличението е влязло в сила от 1 януари. Игнатов посочи, че има технологично време, за да бъдат разпределени дадените допълнителни пари за образование в Бюджет 2012, но обеща на учителите, че по-високите възнаграждения ще им бъдат изплатени.

Сергей Игнатов коментира и протестите на родителите, недоволни от въвеждането на задължително предучилищно образование на 4-годишните деца. "Родителите са в правото си да протестират, но и държавата е в правото си да иска по-добро образование за гражданите си", каза той.

Водещи новини

Още новини