Димитров: Не България има проблем с Македония, а Македония с България

Булфото
share

Радвам се, че вчера правителството взе решение да поиска от БАН да напишат какво означават добросъседски отношения с Македония. Знам какво ще напишат колегите - това, което казвам и аз, само че понякога съм много по-остър. Това заяви директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров в сутрешния блок на БНТ.

Да си българин в Македония е престъпление. Преследванията на българи продължават, въпреки че премахнаха Закона за македонската национална чест, заяви още той.

В Македония за сплашване се арестуват хора за час-два, или се осъждат по някакво измислено обвинение, както бе случаят със Спаска Митрова, или се привикват насаме и се предупреждават. Ако изчезне това антинастроение към българите, Македония ще е с българско население и това не е страшно. Има много нации с по две държави като Гърция и Кипър, никой в Кипър няма да ти каже, че не е грък - да, грък съм, но съм и кипърец, уточни още той. Според Димитров не България има проблем с Македония, а Македония с България.

Попитан за даването на български паспорти на македонци, Димитров заяви, че те не ги искат само, за да пътуват свободно из Европа, като уточни, че още преди 3 години са били премахнати визите и те пътуват свободно из Стария континент.

Що се отнася до получаването на българско гражданство чрез заплащането за това, Божидар Димитров заяви, че в световната практика гражданство се дава срещу пари. В САЩ е 1 000 000 долара, в Европа е 250 000 евро. На въпрос дали има нужда от такъв тип нови българи, той отговори, че имаме полза, защото те ще плащат данъци в страната ни. "Ако си говорим откровено, има едни граждани, които се раждат в един конкретен пловдивски или софийски квартал, няма нужда да уточнявам кои са тези квартали, и получават това само защото са се родили там, техният принос е по - скоро отрицателен към страната ни, смята Димитров.

Вълната на бизнесмени, което тръгна към България, е заради 10% данък. Това мен ме учуди - има много американци, които искат наше гражданство. Ние ще ги привлечем да строят тука, да плащат данъци, да инвестират и в това няма нищо лошо, смята още директорът на Националния исторически музей.

Водещи новини

Още новини