Решават за концесията на Централна гара-София след модернизацията й (видео)

share

В момента Централна гара София е в процедура по избор на изпълнител за нейната модернизация и реконструкция, каза пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. След като бъде модернизирана, ще преценим дали е по-удачно да я дадем на концесия или не, добави той.

„В момента вървят процедури за концесиониране на гара Пловдив, гара Варна. Разбира се, където има заявен инвестиционен интерес, сме готови и други гари да бъдат предложени за публично-частно партньорство”.  Той посочи, че е подготвена концесия за цялото летище Пловдив, защото само като карго терминал не е имало инвестиционен интерес. Подготвя се и процедура за летище София и за летището в Балчик, но в момента се изготвя анализ от консултант. От неговия анализ зависи, дали ще е по-полезно процедурата да се пусне като вариант София към Балчик или по отделно да се пуснат”, заяви Московски. По думите му всички започнати процедури, ще бъдат приключени по време на това управление.

"Ако в следващия програмен период имаме подобен бюджет като сегашния, продължаваме ЖП направлението Септември – Елин Пелин, Елин Пелин – София, София – Драгоман и връзваме сръбска граница с пристанище Бургас и турска и гръцка граница със Свиленград по направлението Пловдив-Свиленград, пътищата – дефилето на Кресна плюс фази от магистрала Хемус, както и фази от трети метродиаметър, ако не е възможно да се завърши целия, каза още Московски. Ще бъдат заделени средства и за интелигентни транспортни системи. Той посочи, че електронни винетки за момента ще се въведат за товарните автомобили, като това ще се случи вероятно през 2015 г., като системата ще се надгражда", каза още Ивайло Московски.

Водещи новини

Още новини