ГЕРБ запазва процедурата за избор на конституционни съдии

Булфото
share

Въпреки скандалите около избора на конституиционен съдия от квотата на парламента от ГЕРГ са категорични, че няма да променят нищо в процедурата, пише в. "Сега", позовавайки се на информация от депутати от управляващата партия.

Искането за промяна бе поставено от СДС, който издигна две кандидатури - на президента Петър Стоянов и на спецпрокурора Галя Гугушева. И двете обаче отпаднаха.

Сегашната процедура включва една седмица за номинации, още десетина дни за внасяне на становища и сигнали за кандидатите, изслушване на номинираните от правната комисия и гласуване. В ГЕРБ са убедени, че тази процедура е възможно най-добрата, тъй като гарантира публичност и прозрачност на избора. В групата на ГЕРБ обмислят правилата да бъдат записани в закона за КС. В сегашния му текст се казва само, че три месеца преди изтичане на мандата на съответните съдии председателят на КС предлага на шефа на парламента, на президента и на председателите на ВКС и ВАС да изберат или назначат нови съдии. Според депутатите това е крайно недостатъчно и именно затова досегашната практика е била конституционните съдии от парламентарната квота да се избират на тъмно.

Водещи новини

Още новини