Трайчо Трайков: Да правим лекарства от тютюн

интернет
share

Това е една от възможностите тази индустрия да продължи да съществува в България, обясни в парламента икономическият министър Трайчо Трайков.

Той обвърза въпрос за приватизацията на "Булгартабак", в която най-голяма тежест бе дадена на тютюна, с подписано в четвъртък споразумение с Израел за сътрудничество в иновациите. Именно там имало разработка за извличане на съставки от тютюна за лекарства. "Продава се на висока цена.

Това прави по-рационално използването на тютюна не за цигари. Знаете, че тютюневата индустрия в световен мащаб е с неясно бъдеще", обясни Трайков. Той не отговори дали зад един от кандидатите за холдинга стои руската Външнотърговска банка. Надявам се от агенцията за приватизация да дадат проверено становище по въпроса, каза министърът.

Той отрече появилата се информация, че преговаряме с Русия в новите договори за доставка на газ да залегнат по-малки количества. Напротив, страната ни щяла да настоява за нова клауза, която да ни позволи да продаваме неизползваните количества на трети страни.

Водещи новини

Още новини