Социолози: Борисов загуби увереност в политиката

share

Бойко Борисов загуби увереността си е политиката. Дано денят за размисъл този път да е преди изборите, а не след тях. Кабинетът не умее да бъде последователен и това ще му коства властта. С тези думи коментираха отминаващата 2012 година Мира Радева, Андрей Райчев и Евгений Дайнов в сутрешния блок на Нова телевизия. 

Електоратът, който седи в периферията ще вземе решение в хода на изборите. Виждаме изключителна изтощеност на една част от политическия спектър - националисти и класическата десница, смята социологът Мира Радева.

Според социолога Андрей Райчев въпросът е дали ще има още един спад през януари за всеки един политик на власт, защото бюджета е отишъл и започва борбата. "Някъде около 10 - 15 % от реалните избиратели ще решават борбата кой ще управлява. Ако в парламента влязат 7 партии - ГЕРБ ще се на власт, но без коалиция няма да се управлява, това е видно", смята той.

На въпрос какво е загубил Бойко Борисов от забраната за тютюнопушенето на обществени места, политологът Евгений Дайнов заяви, че опитът за бездействие и опитът да се харесаш на всички отблъсква всички. Мира Радева пък е на мнение, че целият дебат за пушенето е изкуствен.

Попитан дали има конспирация за противопоставянето на пушачи и непушачи, Райчев заяви, че въпросът е като този за АЕЦ-а - ту избираме с АЕЦ-а, ту без него. "Това е най-лошият възможен режим. Пушачите не бяха толкова раздразнени през есента, колкото сега, защото им показаха крайчето. Управляващите са в серия груби грешки, защото Борисов загуби решителност. На всеки завой той даваше интуитивно решение, а в един момента тази вътрешна увереност свърши и той загуби посоката", смята още социологът.

Дайнов е категоричен, че лашкането покрай цигарите е неумението на управляващите да бъдат последователни ще ги доведе до загубата на властта.

На въпрос дали от СДС е останал само цветът, Райчев заяви, че СДС е изпълнила основната си програма. "Няма начин да не загинат, сега ще има само преброяване, за да видят колко са останали", каза той.

Попитан каква е задачата на проекта "Единство", Дайнов отговори, че задачата им е да привлече хората, които са останали от синьото единство и да влезе в парламента в коалиция с ДСБ.

Попитан как ще коментира бедността на българина, политологът Евгени Дайнов заяви, че тази година се видя как правителството успя да хване за гушите повечето вестници и телевизиите, а там където няма свобода на словото настъпва истинската бедност. Темата за бедността пък Андрей Райчев коментира с думите, че причината за нея е вътрешна, защото ни разслояват - едни забогатяват за сметка на други, които обедняват. Страната забогатява, спестяванията разстат, но и масата обеднява. 

Огромното предимства на Бойко Борисов бе неговата спонтанност и искреност. Такъв политик бе и Стефан Софиянски, който сега няма как да се върне в политиката. Имам усещането, че премиерът е загубил увереността си. Ако мога да го посъветвам- той трябва да си върне онова излъчването и решителността, които имаше в началото, защото не платформите, а излъчването печели избирателите, смята Радева.

Попитана какво очаква от 2013 година, Радева заяви, че България трябва да направи своя избор. Дайнов пък коментира, че той се надява България да направи своя цивилизован избор и да сложи край на това варварско управление, което е на власт през последните три години. Райчев се надява Денят за размисъл този път да настъпи преди изборите, а не след тях.

Водещи новини

Още новини