Антон Кутев: Бойко Борисов е превърнал Чакъра във водород

share

По време на парламентарния контрол Антон Кутев се обърна с въпрос към правосъдния министър Диана Ковачева относно осъдителните присъди срещу България в Страсбург.

По думите му държавата трябва да регулира дефектите в съдебната система преди, а не след подаването на сигналите в Международния съд по правата на човека. Той припомни случая с Тодор Димов-Чакъра, който беше убит при полицейска обсада по времето, когато главен секретар на МВР беше премиерът Бойко Борисов, а акцията беше предприета по негово изрично нареждане. "С 14 взривени мини в тази кирпичена къща този човек най-вероятно е превърнат във водород. Такива действия се предприемат само по време на война". Той попита какви мерки ще вземе правителството подобни неща да не се случват отново. Според Антон Кутев Борисов е превишил правомощията си. "Не мога да си представя, че този човек ни е министър-председател. Не знам как общува с другите министър-председатели човек, който е взривил 14 мини срещу друг човек", добави депутатът от левицата.

Правосъдният министър посочи, че след конкретни казуси по осъдителни присъди се предприемат мерки несъвършенства в съдебната система да бъдат преодолени. По думите на Ковачева министерството провежда цялостна политика по темата. Тя съобщи, че ще бъде изготвен класификатор на осъдителните присъди срещу страната ни.

Водещи новини

Още новини