ДПС скочи срещу референдума за втора джамия в Гоце Делчев

share

ДПС остро се противопостави на идеята за референдум за изграждането на нова джамия в Гоце Делчев. ГЕРБ официално обяви намерението си да организира допитване до населението за необходимостта да се строи втори мюсюлмански храм.

„На територията на града функционира джамия, която обслужва население от около 800 души. Има 4 действащи църкви, които обслужват население от приблизително 18 000 православни”, пишат в мотивите си за искането на референдум съветниците от ГЕРБ. Позицията им се подкрепя и от местния депутат Георги Андонов.

В остра декларация Алиосман Имамов от ДПС обаче заяви, че правото да строят нова джамия принадлежи на мюсюлманите. Той припомни, че на много места в България църквите се поддържат от местното мюсюлманско население.

ДПС има ясна представа, че естествените права не може да бъде предмет на референдуми, каза Имамов и призова всички демократични институции и президента Росен Плевнелиев да се разграничат от опасния и абсурден прецедент, който носи опасност от разделение между християни и мюсюлмани.

По време на Възродителния процес някои мюсюлмански храмове оцеляха благодарение на местните свещеници, припомни Имамов, но предупреди, че този дух на толерантност може да се подложи та изпитание с референдума. Гоце Делчев е общински център на 56 населени места, а от 70 000 души живеещи там, 40 000 са мюсюлмани, посочи Имамов. Жалко и тъжно е, че това се случва в навечерието на един от най-светлите християнски празници, посочи депутатът от ДПС.

Водещи новини

Още новини