Лютви Местан към ГЕРБ: Не можете да си измиете ръцете с опозицията

Булфото
share

Партията, която отхвърля препоръките на ОССЕ, се казва ГЕРБ. Това каза в пленарна зала зам.-председателят на ДПС Лютви Местан в декларация от името на парламентарна група по повод спиране на обсъждането на промените в Изборния кодекс.

Местан се обърна към мнозинството от ГЕРБ с думите: „Не можете да си измиете ръцете с българската опозиция”. „Опозицията има адекватни предложения, с които да се отговори на препоръките на ОССЕ, но ГЕРБ отхвърлиха тези препоръки. Имате политическа задача да гласувате само предложенията на ГЕРБ. Вие нямате намерение да измените Изборния кодекс. Действащият кодекс ви върши чудесна работа”, заяви Местан.

Той припомни, че след президентските и местни избори миналата година ОССЕ отправила препоръки за промени в изборното законодателство, като 12 от тях са имали задължителен характер. „Вие можете да оцените тези избори като най-демократичните, но ако те бяха проведени демократично, нямаше да ги има препоръките на ОССЕ. Отговорност на мнозинството беше изработването и приемането на изменения в Изборния кодекс, които да отговорят адекватно на 12-те задължителни препоръки. Цялостното поведение на ГЕРБ - и в комисия, и в пленарна зала, показва, че ГЕРБ не е имала никакво намерение да промени Изборния кодекс в съответствие с препоръките на ОССЕ. Не случайно в предложените текстове от ГЕРБ има някакъв частичен отговор на няколко от препоръките. Вие пристъпихте към измененията с една цел – да съхраните сгрешената, порочна философия на действащия Изборен кодекс. Основната цел е да осигурите на вътрешния министър безконтролно подслушване на политически опонент”, заяви Лютви Местан.

Той определи позицията на премиера Бойко Борисов да не участва в политически консултации по изборното законодателство като „удобна, но безотговорна позиция”. Според Местан тази позиция ще постави Борисов и ГЕРБ в тежка вътрешна и международна изолация. "Още не е късно след Коледните празници да се опомните и да приемете предложенията за промени, които прави опозицията", призова Лютви Местан.

Водещи новини

Още новини