Македонски политолог: България ни заби нож в гърба

share

Българската позиция в ЕС срещу започването на преговори за членство с Македония е като "нож в гърба".

Така я определи македонският политолог д-р Жидас Даскаловски, директор на Центъра за изследвания и политики в Скопие и преподавател от Битолския университет "Климент Охридски".

"Ще се създаде прецедент, който дълбоко ще се вреже в съзнанието на македонското общество и нещата няма да могат да се върнат назад. В момент, когато най-много се очакваше приятелска подкрепа от страна, която първа е признала Македония, фактически ние получаваме нож в гърба. Става дума за неискрена работа. Не може любов насила. Ако искате приятелство, то ще се постига чрез искрени чувства, а не чрез натиск от Брюксел и заплаха с вето. Много по-добре щеше да е, ако проблемите бяха решени въз основа на преговори между Скопие и София, без да се включват в европейския дневен ред", заяви Даскаловски.

Дипломатичното изявление от страна на външния министър на Македония Никола Попоски гласи обаче, че се приветства решението на Съвета, като се изразява надеждата, че по време на ирландското ротационно председателство на Съюза, все още може да се даде дата за преговори през юни догодина.

Водещи новини

Още новини