До 15 г. затвор за бит лекар

share

От трети опит депутатът от "Синята коалиция" Ваньо Шарков успя да вкара в дневния ред на парламента промяна в Наказателния кодекс, която криминализира с изричен текст побоя над лекари, докато си вършат работата. От една до 15 години затвор в зависимост от тежестта на телесната повреда ще получи всеки, посегнал на медик, пише "Труд".

Специални разпоредби има и за полицаи, прокурори, съдебни изпълнители, лесничеи, данъчни, митничари и др. Здравната комисия, министерството и лекарският съюз подкрепят идеята. "Против" обсъждането обаче бе шефката на правната комисия и зам.-председателка на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова.

Тя поиска прегласуване, но депутати от ГЕРБ, десницата и независими дадоха вот в подкрепа на дебатите по законопроекта. Те ще са първа точка в работата на Народното събрание тази сутрин. Опозицията пък бурно аплодира "бламирането" на Фидосова.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата не е намерила данни за извършено престъпление от общ характер заради поскъпналите м.г. с до 400% лекарства, плащани от касата. Тя бе сезирана от "Синята коалиция".

Водещи новини

Още новини