Софиянски: На Дянков му липсват елементарни икономически познания

Булфото
share

Това каза в интервю за сутрешния блок на БНТ лидерът на ССД Стефан Софиянски.

Не се виждат и тази година някакви стъпки да се предприемат за излизане от това тежко положение, поясни той.

Софиянски бе категоричен, че не може две години да се говори само за криза. „Дянков трябва да е сгоден за тази криза, да ляга и да става с нея", добави той. „Пропуснахме много възможности", добави Стефан Софиянски.

„Не искам като българин да бъда на последно място в Европейския съюз. Те трябва да работят така, че ако другите да ходят, България да тича. Те трябва да скъсяват тази разлика с другите еврочленки", каза лидерът на ССД.

Той определи икономическата политика на правителството като архаична. Поясни, че дава това определение, защото рестриктивната политика е най-лесната. „Липсват на финансовия министър най-елементарни икономически познания", каза Софиянски.

Всички други правителства, добри или лоши, осигуриха растеж на страната, поясни още той.

Според него вече трябва да има направена ясна политика и да се работи, трябва да се атакува растежът. Единствената възможност, която остана сега е диференциацията на ДДС. Трябва да се намали драстично в някои сектори ДДС до 5% и той да се раздели на три категории, поясни Софиянски. Трябва да бъде намален данък добавена стойност на хранителните продукти и на част от лекарствата, а да се качи на стоките на лукса, заяви Стефан Софиянски.

Водещи новини

Още новини