Старото оборудване на "Белене" служело вярно на Калининската АЕЦ

share

Комисията за разследване на фактите около проекта за АЕЦ "Белене" ще проведе поредното си заседание. Днес депутатите ще изслушат бившите директори на НЕК Мардик Папазян и Любомир Велков, както и бившия изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг Галина Тошева.

Пред комисията ще се изправят още представители на фирмата, която е направила оценка на оборудването на площадката на АЕЦ „Белене". Според нейният председател Диан Червенкондев старото оборудване на площадката на АЕЦ "Белене" е било подарено, а не продадено, предаде БНТ.

Вчера той обяви, че през 2006 година е бил сключен договор за продажба на старото оборудване на цена от 205 милиона евро, без да бъдат направени оценка и търг. До момента България е получила 77 милиона от цялата сума. Същото това оборудване от три години работило нормално и успешно в Калининската атомна централа.

Сред другите нарушения е сключването на споразумение за 109 млн. евро с "Атомстройекспорт" за разрушаване и разчистване на площадката на централата. По оценки на комисията тази дейност е била завишена двойно.

Водещи новини

Още новини