Като цяло обаче лятото е сезонът на бирата.
Според официалните статистически данни в България всяка година туристите се увеличават с 5 млн. и е нормално заради това да расте и консумацията, както на бира, така и на високо алкохолни напитки. Товаказа председателят на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки Бранимир Ботев, съобщи "Фокус".
По думите му през лятото се увеличава и потреблението на алкохола-менте.
„Вече години наред си говорим, че трябва много засилено и сериозно присъствие от страна на Комисията за защита на потребителите, така и на Българската агенция по безопасност на храните на място, защото особено в хотелите, които предлагат „ол инклузив”, на 90 на сто разливният алкохол е с недоказан произход, на цена, която показва, че става дума за продукт на сивата икономика, защото на тази цена, този продукт не може да е внесъл необходимите акцизи и ДДС във фиска”, каза той.
Според Ботев проверките не са недостатъчни, но и не следват някакъв планов характер, а би трябвало да бъдат точно такива.
„За съжаление, проверките са спорадични. Обикновено се проверява само последното взето във веригата, тоест мястото, където се продава. Досега аз поне не съм чул да се тръгне по веригата назад, за което има безспорно много данни, и да се види в края на краищата съответният ресторант, хотел или кръчма откъде снабдява с този алкохол, кой е снабдителят, от там да се види кой е производителят и след това да се намери мястото, откъдето се произвежда този алкохол. И е нормално да бъдат понесени всичките санкции по закон”, посочи той.