Производители на фалшив алкохол получиха доживотни присъди в Чехия

  • 21 май 2014 16:50

  • 1662
  • 1
Производители на фалшив алкохол получиха доживотни присъди в Чехия
©

Съдът в чешкия град Злин осъди днес на различни срокове затвор десет души, които бяха признати за виновни за разпространяването през 2012 г. в магазинната мрежа в Чехия на фалшиви спиртни напитки, които причиниха смъртта на най-малко 38 души, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Двама от тях, производителите на алкохола менте Рудолф Фиан и Томеш Кршепела, получиха доживотни присъди. Осем техни съучастници бяха осъдени на различни срокове затвор, най-много на 21 години.

Съдия Радомир Коудела заяви, че няма как осъдените да не са знаели, че сместа е силно отровна и опасна за здравето на потребителите и може да доведе и до смъртни случаи.

Безскрупулни криминални мрежи понякога използват метанол за производството на напитки, понеже е евтин и потребителите не могат да го разпознаят от истинския алкохол, посочва АП.

Франс прес отбелязва, че серията от отравяния в Чехия беше най-тежкият по рода си случай в Европа от 2001 г., когато 68 души починаха в разстояние на няколко дни в Южна Естония след отравяне с метанол.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1662 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.05.23 | 08:15

1
А наш цър киро си вее рязаната пишка на свобода, убива хора (не само с напитките си) и се кани да става политик, та да учи хората как да живеят?!!! Просто няма такава държава!!!

Добави коментар

Водещи новини