Митрополит Неофит: Патриарх Максим винаги ще бъде наш духовен отец

share

Очите на всички са тъжни и скръбни, а очите, които ни наблюдаваха и ръководеха, са вече затворени. Това заяви по БНТ митрополит Неофит на архиерейската заупокойна св. Литургия в памет на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим.

Ние сме изпълнени със скръб, но не неутешима, защото, според нашата вяра, ние трябва да изпращаме своите покойници с помирение, каза той. По думите му, Дядо Максим е бил пример за всички и е управлявал църквата правилно. Той винаги ще бъде наш духовен отец, каза митрополит Неофит. А миряните го определиха като "златен човек", като "баща".

Изключително миролюбиво и братолюбиво се държеше той в Светия синод. Той се стараеше всички църковни въпроси да се решават с консенсус, без спорове и напрежение.

При предстоящите избори за патриарх на Българската православна църква не трябва да се допуска да има напрежение сред кандидатите и в Синода. Този важен за светата ни църква и за целия ни народ въпрос трябва да бъде решен с достойнство, каза още той.

Водещи новини

Още новини