Божидар Димитров: Църквата загуби една скала

share

Българската църква загуби една скала, в която се разбиваха вълните на пошлостта и лошотията.

Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия Божидар Димитров. Той успя да преведе църквата през много трудности, както по време на комунизма, така и по време на демокрацията, категоричен беше директора на НИМ. Той беше много благ и добър човек и всички трябва да скърбим за него. Димитров говори и относно предстоящия избор на нов патриарх. Трябва да оставим църквата сама да си избере новия патриарх. Няма нужда миряните и държавата да се месят в работата на Светия синод, заяви той. Аз също нямам никакви предположения, кой ще е следващия патриарх. Това трябва да се реши от самата църква.

Един от проблемите в нашата църква е застаряването на епископите и владиците, допълни Димитров. Трябват ни млади и енергични хора, които с жар и плам да продължат делото на Максим. Божидар Димитров защити митрополитите по отношение на скъпите коли и екстри. В повечето случаи, скъпите коли и джипове са им подаръци. Тези западни джипове са необходими на владиците. Те пътуват много и посещават манастири, които се намират в труднодостъпни местности. С какво да стигнат до там, запита Димитров.

Другият гост в студиото отец Никанор също потвърди, че Максим винаги се е стремял да запази единението на църквата. Той беше винаги приветлив и винаги се опитваше да помогне на всеки с каквото може. Убеден съм, че Светия синод ще се справи по-възможно най-добрия и богоугоден начин с избора на нов патриарх, завърши Никанор.

Водещи новини

Още новини