Покривът на Плевнелиев протече

share

Президентът Росен Плевнелиев ще плати 1 200 000 лева на Авиотряд 28 през 2013 г. Средствата са за обезпечаването на полетите на държавния глава в страната и чужбина ще бъдат дадени от допълнителните 2 000 000 лева, които министърът на финансите Симеон Дянков отпусна в бюджета на президентската администрация за догодина. В резултат -  през 2013 г. на "Дондуков" 2 ще разполагат с 6 136 000 лева срещу 4 136 000 за 2012 година.

През тази година в графата за Авиоотряд 28 имаше "0", т.е. за едно от основните пера в бюджета на президентската администрация - транспортните разходи на държавния глава, не бяха предвидени средства, коментира пред "Труд" шефът на дирекция "Финансово, стопанско и информационно обслужване" на "Дондуков" 2 Милен Топалов.

Заради орязания бюджет през 2012 г. ( б.р. най-ниският от 10 г. насам) за командировки бяха предвидени едва 94 000 лева, заяви още Топалов. През 2013 г. заделените за командировъчни пари вече са 200 000 лева.

Около 50 000 лева ще глътне ремонтът на покривната конструкция на президентството, изчислили са от "Дондуков" 2. Течовете са много сериозни, а мухълът, който изби по тавана, вече се вижда и с просто око, разказаха служители. Прокапало включително и над дясната колона пред Гербовата зала, където се извършват държавните церемонии.

Президентският тракт (свързаните помещения, които ползва Плевнелиев) също ще мине през ремонт, но по-скоро освежителен, пише Труд като се позовава не вътрешни източници. Ще бъдат сменени старите и опушени тапети, вероятно дамаските на мебелите в залите, свързани с топла връзка с президентския кабинет. В тях държавния глава води формални и неформални разговори с дипломати, родни и чужди политици. Тези помещения не са пипани от 2002 г.

Друго направление, което ще глътне средства, е подмяна на информационните системи и системите за сигурност, които са от 1999 г., обясни Топалов. Предвидено е и закупуването на нов сървър, нов софтуер за счетоводната и деловодната система, както и нова техника. Най-неотложната покупка за "Дондуков" 2 е цветен ксерокс. Оказва се, че в цялата администрация на президентството няма такава машина и се налага администрацията да ползва външни услуги. Проверка на "Труд" показа, че на пазара могат да се намерят и под 10 000 лева.

Водещи новини

Още новини