Ще разследват циганите, гаврили се с български национални герои

share

Още в понеделник сутринта ще се проведе разследване за гаврата с портрети на бележити българи от възпитаници на Професионалната гимназия по автотранспорт, обслужване и текстил, заяви за "Стандарт" началникът на образователния инспекторат в Добрич Петър Петров.

"Запознат съм със случая. Надявам се учениците да дойдат на училище и да изясним причините за това, което са направили - неосъзнато ли е, или има убеждение. Ако се налага, ще ползваме и услуги на психолог. И тримата са ученици в 11 клас, като двама от тях са от Добрич, а третият е от Крушари", каза Петров.

Той заяви още, че през настоящата учебна година в гимназията учат около 200 ученици, като предимно там кандидатстват деца от малцинствата. В две училища в областта се учи майчин език - турски, в основното училище в тервелското село Зърнево, както и в училище в град Тервел, добави още Петров.

Зам.-председателят на ВМРО-БНД Костадин Костадинов пък информира, че той също ще посети училището в 9:30 ч. в понеделник, като ще поиска обяснение от ръководството на училището за случилото се. "Искаме да знаем какви са причините и се надяваме прокуратурата да се самосезира. Това не е изолиран случай - преди четири години в Коларци бе изгорено българското знаме. Тъй като става дума за ученици от 11 "а" клас, доколкото имаме информация, макар че подозираме, че иманата им са сменени или пък профилите във Facebook са изтрити, настояваме да получат най-строги наказания по Закона за Народната просвета, както и наказания за гавра с български символи, защото те са пълнолетни", каза още Костадинов и допълни, че е загубил вяра в прокуратурата, полицията и съда в страната.

 

Водещи новини

Още новини