Помаци: Не работим срещу държавата (видео)

share

Приемаме за вярно, че част от помашките родове имат тракийски, арабски, прабългарски, богомилски корен. Приемаме, че сме съвкупност от тези корени. Ние изповядваме умерен ислям.

Това заяви на пресконференция Ефрем Моллов, председател на научно-изследователското звено на Европейски институт "Помак".

"Приемаме исляма в края на 7-ми век. Били сме и винаги ще бъдем европейци. Изпълнени сме с преклонение към всевишния и единствен създател и сме изпълнени с преклонение към родината си. Приемете ни и заживейте братски с нас в името на държавата и обществото", призова той. "Искаме веднъж завинаги да приключим темата, че сме проблемни хора и работим срещу държавата. Искаме тази позиция да бъде преосмислена, затова сме отворени за дискусии и разговори. Поставяме тази тема на обществен дебат", каза още Ефрем Моллов.

"За нас е унизително ДАНС да ни подслушва. Преди месец разпитваха наши хора в Смолянско и следователите се държаха като по времето на комунизма. Питаха: "Кои сте вие? Какво правите срещу държавата? Какъв бизнес ще развивате?". Бяхме дълбоко възмутени. Ние сме част от този народ и не може службите да се държат с нас като престъпници. Кой им поръчва това нещо? ДАНС се превръща в политическа милиция от времето преди 1989 г.", заяви Васил Войнов от Института.

От Института посочиха, че в момента самото споменаване на думата "помак" се свързва с тероризъм и когато кажеш, че си помак, те очаква призовка за разпит в службите.

Водещи новини

Още новини