И Петър Диков се разтревожи за "Цар Освободител"

share

Главният архитект на София Петър Диков се присъедини към хората, предимно скулптори, изразили през последните дни особена загриженост за начина, по който се реставрира и съхранява паметникът на „Цар Освободител”. В момента фигурите се поправят в леярна в софийското село Требич, информира БТВ.

По думите на Диков трябва да се подобри охраната на реставрирания обект, защото при сегашните условия лесно могат да бъдат отнесени части от него. „Обезпокоителен е начинът, по който се съхраняват фигурите от паметника. Не е лошо да се помисли за организацията на ремонта като сигурността трябва да бъде засилена”, посочи архитекта на пресконференция на Карамата на строителите в България по повод реконструкцията на коня на „Цар Освободител”.

Диков изтъкна, че монументът е определян от специалисти като един от най-красивите конни паметници в историята. В тази връзка главният столичен архитект определи като „пълна лъжа” появилата се по медии информация, че приближени до управлението хора искат да построят подземен паркинг на площад „Народно събрание” и затова се реставрира „Цар Освободител”. По думите на експерта към момента никой няма интерес за построяването на такъв паркинг.

„Когато постъпих в Столична община през 2006 г., аз наследих от предишния екип един технически проект за подземен паркинг на площад „Народно събрание”. От тогава насам движение по този въпрос няма и предполагам, че няма и да има. Няма никаква връзка между реставрацията на паметника и строежа на подземен паркинг”, увери Петър Диков. И добави, че още в средата на 2006 г. МВР е изразило несъгласие с построяването на подземен паркинг зоната около парламента заради изискванията по сигурността на депутатите.

Реставрацията на конния паметника се извършва от руската фондация „Поколение” и е на стойност 1,2 млн. лева. Монументът е проектиран преди 107 години от италианския архитект Арналдо Цоки и не е реставриран от поставянето му. Срокът за приключване на реставрацията на паметника е краят на януари 2013 г., а официалното му представяне ще бъде повод 135-годишнина от Освобождението на България.

От началото на реставрацията обаче специалисти сипят критики към проекта с довода, че е твърде скъп и некачествено изпълняван. По-рано днес скулпторът Велислав Минеков определи като вандализъм начина, по който се възстановява паметника и пряко обвини за това културния министър Вежди Рашидов.

Водещи новини

Още новини