Кирил Темелков: Имаме план за действие при криза с природния газ

share

Това, което се коментираше за покриване на 40% от потреблението на газ в страната, е при кризисни ситуации и се случва много рядко. Но ние имам план за действие. Тези потребители, които няма как да спрат консумацията си на синьо гориво - ще  бъдат осигурени с природен газ, а тези който имат възможност - ще  преминат на алтернативно.  Осигурени са два източника за  необходимото количества газ за страната и това са "Чирен" и местния добив. Това заяви Кирил Темелков, директор на "Булгартрансгаз" в сутрешния блок на БНТ.

"Самият проект за развитие на интерколекторна връзка с Турция се развива активно от 2 години, самата Турция няма необходимият добив на газ и затова се създава впечатлението в гражданите, че тя се дърпа, но това не е така. Южната ни съседка има 6 входни точки чрез които можем да достигнем до терминалите на частни компании, които могат да осигурят необходимите ни количества газ", заяви той.

Попитан за "Южен поток" Темелков заяви, че нашите тръби няма да са част от него, а ще са свързани с газопровода. "Това е от полза за инфраструктурата. Това е една входна точка, която осигурява допълнителен източник на газ. Ако единият източник отпадне, можем да се включим към другия. Създава се конкуренция", коментира шефът на "Булгартрансгаз".

България няма да получава приходи във валута от "Южен поток", а през този период тя ще възвръща инвестициите, които са вложени в него, а не, че въобще няма да получаваме приходи през следващите 15 години след изграждането му, категоричен е Темелков. Става дума за една инфраструктура на стойност над 3 млр. лв, от която България в лицето на Българския енергиен холдинг ще притежава 50%, поясни още той.

Водещи новини

Още новини