Монаси се отдадоха на биоземеделие

share

Монасите от кюстендилското село Копиловци, които се издържат със земеделие, от няколко години произвеждат само екологични продукти. Стоката им е предпочитана, освен на пазарите в Югозападна България, и в столицата. От тази година земеделците в расо започнаха да приготвят и буркани със зимнина, която също предлагат на пазара, съобщи БНТ.

Вече две години земеделците от манастира отглеждат продуктите си, без да използват химикали. Братството обработва около 1000 декара земи в Кюстендилското поле, приходите от които отиват за изграждането на манастир.

Отец Касиян - игумен на манастира "Благовещение" - с. Копиловци: "Чистите продукти са нашият стремеж към чиста вяра. Слава Богу, минахме всички митарства за узаконяване и вече всичко е наред."

Освен плодове и зеленчуци, монасите отглеждат пъстърва в собствен рибарник и произвеждат мляко, сирене, мед и хляб. Производителите твърдят, че освен вкусовите качества, продукцията им гарантира и по-добро здраве.

Въпреки сушата тази година, монасите се похвалиха с добра продукция, като част от нея са използвали за консервиране. Те предлагат няколко вида лютеница - лютива и сладка, и различни конфитюри по стари семейни рецепти.

Монасите разказаха, че са въвели и собствена технология при производството на мляко и млечни продукти. Наскоро те получили и грамота от земеделския министър за качествената си продукция.

Водещи новини

Още новини