Хиляда полицаи протестират (обновена + снимки)

Булфото
share

Около хиляда полицаи излязоха на протест в София.

Те се събраха в градинката до сградата на Министерството на вътрешните работи с искане за по-високо заплащане.

Служителите на МВР посочиха, че трудът им не се оценява достатъчно и, за разлика от други сектори, при тях възнагражденията не са повишавали през последните години.

Полицаите настояват за 25% увеличение на заплатите и да им се даде правото да работят допълнително в свободното си време извън структурите на МВР.

Министър Цветан Цветанов изпрати писмо до служителите си, в което изрази готовност за диалог, но ги помоли за разбиране във времената на икономическа криза.

Заплатите на служителите от вътрешното министерство могат да се повишат едва с около 5-7%, категоричен е Цветан Цветанов, който нарече искания процент от полицаите "нереалистичен". Той допълни, че увеличаването на доходите в целия сектор "Сигурност" зависи от коментарите и дебатите по приемането на бюджета за следващата година.

Сегашната заплата на служителите е между 600 и 800 лв. Те припомниха обещанията на властите от преди години за европейски доходи. Протестиращите поставиха пред входа на Министерство на финансите няколко празни кутии от пица, както и една постна пица.

В шествието се включиха служители на МВР от София, Кюстендил, Разград, Варна, Червен град, Панагюрище, Пазарджик, Плевен, Исперих, Нови пазар, Мадан и др.

Протестът продължава и утре сутрин.

Водещи новини

Още новини