"Атака": НСО се превърна в „таксиметрова служба”

share

Законът за Националната служба за охрана и рамковият общ закон за спецслужбите отнесоха най-остри критики по време на дискусията, инциирана от президента Росен Плевнелиев.

Министерският съвет предложи четири проектозакона – общ за националната сигурност и устройствени за НСО, военното и цивилното разузнаване, които днес бяха обсъдени при държавния глава.

Политическите партии основно критикуваха общия проектозакон за националната сигурност, който дава големи правомощия на премиера чрез Съвета по сигурността към Министерския съвет.

БСП заяви, че законопроектът за националната сигурност не може да бъде подкрепен в този му вид. Ангел Найденов открои като основен проблем разминаването с очакванията това да бъде рамков закон.

Законопроектът за НСО обаче предизвиквал много резерви и за да бъде подкрепен, се нуждаел от сериозни промени.

„Ще бъде правилно структурите за национална сигурност да се отворят и за представители на религиозните, езиковите и етническите малцинства“, смята депутатът от ДПС Юнал Лютфи. Според него е важно компетентни хора мюсюлмани да работят в системата на ДАНС, а и в другите служби. Като пример Лютфи даде САЩ, службите в Европа, където по думите му в службите за националната сигурност присъстват представители на различните етноси и на религиозните общности.

Йордан Бакалов от Синята коалиция заяви, че общият устройствен закон е слаб и не може да бъде подкрепен. „Всички структури, които са пряко зависими и работят в системата за национална сигурност, остават самостоятелно йерархични и не е добре изяснено как си взаимодействат, кой на кого докладва и как се подчинява“, заяви той.

Според Венцислав Лаков от "Атака" липсва възможност за взаимодействие между службите за разузнаване.  "Президентът не трябва да се отказва от правомощията си толкова лесно", категоричен бе Лаков и допълни, че Плевнелиев трябва да има възможността да поставя задачи на службите и военното разузнаване. Тези възможности му се отнемат в сега обсъждания проект, смятат националистите. Националистът определи НСО като „таксиметрова служба” към държавния глава.

„Тя вози всякакви хора и народът е възмутен от многото кортежи. Парадоксално е НСО да вози администрацията на президента, всякакви секретарки и технически сътрудници“, коментира Венцислав Лаков.


 

Водещи новини

Още новини