Все по-качествена е храната по морето

share

26 пъти по-малко некачествена храна е бракувана през този летен сезон, а затворените обекти са пет пъти по-малко от миналогодишните, съобщиха от Българска агенция по безопасност на храните.

Четири месеца продължиха масираните проверките, разпоредени от изпълнителния директор на агенцията д-р Йордан Войнов във връзка с летния туристически сезон. Те обхванаха обекти от търговската мрежа и общественото хранене, туристически обекти, предлагащи оферти "all inclusive" и заведения за обществено хранене, намиращи се на територията на хотелски комплекси в съответните морски курорти и курортни селища.

Инспекторите към областните дирекции по безопасност на храните в градовете Бургас, Варна и Добрич са извършили 4 540 допълнителни проверки извън официалния текущ контрол. Издадени са 502 предписания и са съставени 259 акта за установяване на административно нарушение. Обектите с временно преустановена дейност са 12, а възбранените и бракувани храни са 290 килограма.

"Отчетохме един успешен сезон. В пъти по-малко са констатираните нарушения в сравнение със сезона през 2011 година”, коментира д-р Йордан Войнов. "За сравнение, в морските ни курорти през 2011 година бяха затворени 63 обекта, което е пет пъти повече от летния сезон през тази година. Бракуваните храни през 2011 година са 26 пъти повече - 7569 килограма, при 290 килограма през този летен сезон.

Положителните данни не са само в резултат на засиления контрол, а и превантивната дейност на Агенцията. Анализирахме резултатите от миналия летен сезон, анализирахме резултатите и от проверките в зимните ни курорти и през пролетта проведохме редица срещи с браншовите организации от ресторантьорския и хотелиерския бизнес, като насочихме вниманието им към слабите места и най-честите пропуски”, допълни Войнов.

Водещи новини

Още новини