Делян Добрев: Бензинът у нас поевтинява, докато в ЕС скача

share

Суровият петрол формира 40-42% от цената на горивата. Това заяви във времето за парламентарен контрол министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в отговор на въпроса защо цените на горивата продължават да се повишават, въпреки че цената на петрола пада.

"Освен това трябва да се отчита и курса на долара. За периода април-май при изменение на цената на суровината от 25% може да се очаква промяна на цените до 12%. В същото време пиковите стойности в страната, цената на бензина и дизела са паднали с 8-9%. Долара обаче се повишава с 5%", припомни Добрев.

Мораториумът върху цените на бензина е временна мярка, която няма как да окаже сериозно влияние върху пазара. Единствено с размера на акциза може да се влияе върху цените на горивата, припомни Добрев. Според Михаил Михайлов от Синята коалиция обаче трябва да се предоставят за ползване държавните данъчни складове за горива. Освен това България няма споразумения да ползваме данъчни складове на чужда територия. Според Добрев държавните складове се използват и в момента. Той обаче се съгласи, че трябва да се промени законодателството, което да позволи съхранението на горивата в чужбина.

От първи септември до днес бензина е поевтинял с 1,3%, докато за страните в ЕС бензина е поскъпнал с 0,3%. При дизела е намалял с 1,3% окато в ЕС данните сочат, че цената е повишена с 0,3%.

Водещи новини

Още новини