Жената на общинар от "Атака" играе турска невеста

share

Съпруга на общински съветник от "Атака" в Шумен е играла в турски ритуал на муждународния фолклорен фестивал в турския град Чорлу, Одринска Тракия. 

В тридневния фестивал участват и други групи от България и Гърция, пише "Труд". Фолклорната група на шуменското читалище "Стилиян Чилингиров" се представи с турския сватбен ритуал "Къна геджеси". В ритуала "Къна геджеси", в който невестата се мацва с къна по дланите на ръцете в деня преди сватбата, за да демонстрира предаността си към младоженеца, е играла и Рени Русева, съпруга на общинския съветник от "Атака" в Шумен Стоян Русев. 

Клип, който се завъртя в "YouTube" още преди шуменки да се завърнат от феста, предизвика бурни коментари в социалната мрежа "Фейсбук". Оттам и община Шумен разбра за какво е дала 800 лв. на самодейките.

Атакистът Стоян Русев също научи от интернет в какъв ритуал е участвала съпругата му, но без грам вълнение каза, че не се меси в нейните изяви и е толерантен към всички етноси. Младата дама работи като организатор в читалището от 5-6 г., член е на фолклорна група "Веселина", но не му е обяснявала в детайли как ще се представят в Турция.

"Какво да кажа - пресъздават обичая! Цялото читалище участва, аз не бих й забранил, нямам такъв манталитет", отсече развеселен Русев. Поясни, че като атакист не е против мюсюлманите, напротив имал много приятели сред тях. Дори изрецитира на турски поздрава, който си разменят по време на Шекер байряма.  Все пак сподели пред "Труд", че най-вероятно е имало регламент участниците в международния  фестивал да представят и български, и турски фолклор.

И шефката на отдел "Култура" в община Шумен Здравка Стоянова научи в неделя за ритуала "Къна геджеси" и обяви, че е буквално "втрещена" от подобна информация. Изобщо не знаела, че читалището разполага с тъпан и реквизит от шалвари.

Фолклорната група "Веселина" спечели 800 лв. от общинския фонд "Култура" да бъде посланик на Шумен в кандидатурата му за Европейска столица на културата за 2019 г., пише в сайта на кметството. Затова те носели освен националния флаг и винил на английски за кандидатурата на Шумен. Приготвен бил и подарък за кмета на Чорлу и визитата при градоначалника било единственото изискване към фолклористките от читалището, каза Стоянова.

Нина Бояджиева, председател на читалище "Стилиян Чилингиров" разказва, че турският ритуал "Къна геджеси" са разиграли по молба на организаторите на фестивала. Цяло лято обикаляли шуменски села със смесено население да проучват обичая и да събират данни за костюмите. Специално била разучена турска песен, която по време на танца им на сцената в Чорлу звучи на запис. Шуменките се похвалиха с топло посрещане и разказаха, че изпели и 5-6 български песни, с които разплакали наши изселници в публиката.

Доц. Веселин Панайотов, областен лидер на "Атака"-Шумен, обяви, че не е гледал клипа. Коментира, че участието на съпругата на атакиста "може да е странно, но не е нередно".

Водещи новини

Още новини