Гръцки хотелиер взе наши туристи за заложници

share

Гръцки хотелиер взе български туристи за заложници заради дългове на туроператора. Сънародниците ни заминали на почивка на полуостров Халкидики с българската фирма "Земела 2002" ООД, пише "Стандарт".

Всичко било нормално допреди три дни, когато гръцкият хотелиер им събрал личните карти с обяснението, че пропуснал да ги регистрира в началото. Няколко часа по-късно обаче гъркът обяснил, че българският туроператор "Земела" му дължи пари още от предишната група и няма да пусне сънародниците ни да си тръгнат, докато фирмата не му се издължи.

"Обясни, че за предишната група трябвало да му се платят 500 евро, а с нашата сумата набъбнала до 2500 евро", разказаха пред "Стандарт" част от туристите, които до петък вечер стояха в хотел "Мария Алена и Мавридис" в градчето Флогита на полуостров Халкидики. Хора от българската група и собственикът на хотела неколкократно са опитвали да се свържат по телефона с управителката на "Земела" Радослава Денчева, но тя не отговаряла.

"Накрая все пак май се свързаха и дойде шофьорът да донесе пари, но даде само 700 евро на гърка", обясниха българите. Хотелиерът все пак склонил да пусне българската група, но поискал от туристите да му платят по 117 евро за престоя. Някои от тях платили и си взели документите и багажа, тези които отказали, получили само личните си карти, а куфарите им останали в хотела. "Гъркът беше изключително любезен с нас, но обясни, че такава е практиката при тях и няма да ни върне багажа, докато не си получи всички пари", допълниха нашенците. На място дошли и представители на туристическата полиция от Солун. Полицаите обяснили, че няма нищо незаконно в задържането на багажа и препоръчали на българите да се свържат с консула ни в Солун. "Свързахме се с консула, но той каза, че нищо не може да направи. Обясни, че такава е практиката в Гърция и дори отказа да дойде до хотела, който е на по-малко от 50 км от Солун", оплакаха се още нашите туристи.

Българската група била от 17 човека, заедно с шофьор и екскурзовод. Служителите също отказали да съдействат с обяснението, че не са си получили заплатите. "Няма никакви заложници, не търсете сензации. Хората се прибират живи и здрави. Ние сме говорили с хотелиера, всичко е уредено, ще пратим кола събота или неделя, за да може да им прибере багажа", обясни пред "Стандарт" управителката на фирмата Радослава Денчева. Тя отказа да назове сумата, която дължи на хотелиера, с оправданието, че е фирмена тайна. Обясни, че забавянето се е получило заради празниците. "Не се притеснявам, че ще ми вземат лиценза, защото не се е случило нищо особено. Имаше просто едно забавяне, но всичко сме изчистили", категорична бе Денчева.

Въпреки обещанията на фирмата, туристите не бяха получили багажа си обратно в неделя вечерта. "От фирмата се извиниха и ни казаха, че в най-скоро време ще ни донесат багажа, но не уточниха какво означава това най-скоро време", разказаха още туристите.
 

Водещи новини

Още новини