В Сливен отбелязаха празника на града

Булфото (архив)
share

Тържествена церемония се състоя на централния площад "Хаджи Димитър" в Сливен по повод празника на града, предаде БТА.

Денят на град Сливен се отбелязва от 1992 г. с решение на Общинския съвет от 16 април 1992 г. в деня на църковния празник Св. вмчк Димитър Мироточиви (Димитровден). Храмов празник има катедралният храм "Свети Димитър Солунски" в града, построен през 1831 г.

"Димитровден е един от най-големите християнски празници, а в народната традиция е време за равносметка, за отчитане на стопанската година", каза в словото си кметът Стефан Радев.

"По традиция в нашата община на този ден отличаваме изявили се наши съграждани, допринесли за развитието, добруването, просперитета, славата на нашия град. Поздравявам всички наградени, новите почетни граждани, но и онези, които се трудят, изпълняват своите задължения и дават добър пример на своите деца. Градът ни е богат на история, традиции, на славно и героично минало. Богатство, което трябва да пазим, да развиваме и умножаваме и предаваме на нашите деца. Всички трудни и славни моменти са били плод на култа към образованието, на насърчаването на предприемчивостта и трудолюбието, на пазенето на християнските и патриархални ценности. Вярвам, че това е и нашият път днес, който заедно трябва да следваме", каза Радев.

На церемонията бяха издигнати знамената на България, на Сливен и на Европейския съюз, а Сливенският митрополит Арсений отслужи благодарствен молебен за здраве и добруване на гражданите на Града на 100-те войводи. Поднесени бяха венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

Празникът на Сливен започна със света литургия, отслужена от Сливенския митрополит Арсений в катедралния храм „Свети Димитър“. Програмата продължи с концерт на сливенския Ансамбъл за народни песни и танци и на пловдивския „Тракия“ на откритата сцена на централния площад.

Във фоайето на Драматичен театър „Стефан Киров“ ще бъде открита Националната изложба за изобразително изкуство – Сливен`2024, като в рамките на откриването ще бъде връчена наградата „Сирак Скитник“.

На Димитровден имениците на територията на община Сливен са 5 344-ма, посочват от общинската администрация.

Димитровден е!

Водещи новини

Още новини