Водещите новини! МВФ понижи прогнозата си за растежа на българската икономика. Мъж преби с черпак приятелката си след скандал (и още…)

Getty Images/Pixabay/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 22 октомври   

 

Икономиката на България ще нарасне с 2,3 на сто през настоящата година. Това е записано в най-новия преглед на световната икономика, изготвен от Международния валутен фонд (МВФ), който бе представен днес в централата на институцията във Вашингтон в рамките на годишните срещи на МВФ и Световната банка.

Това представлява понижение спрямо оценката на Фонда, дадена през април на съвместните пролетни срещи на МВФ и Световната банка, когато беше посочено, че БВП на България ще нарасне с 2,7 на сто през тази година.

МВФ понижи прогнозата си за растежа на българската икономика

***


Гранични полицаи задържаха 18 нелегални мигранти на ГКПП „Капитан Андреево“, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

След кратък престой в Турция, днес следобед на пункта за влизане в България пристигнал микробус с полска регистрация, шофиран от 23-годишен мъж от Софийско. Граничните полицаи установили, че превозното средство се издирва във връзка с подозрения за незаконна миграция. Товарният автомобил е селектиран от служители на Гранична полиция за рентгенов контрол.

Спипаха 18 нелегални мигранти на ГКПП "Капитан Андреево"

***


Нова психиатрична експертиза ще установява състоянието на Орлин Владимиров, подъсдим за смъртта на съпругата си. Освен това експертите трябва да отговорят дали той разбира всички свои действия.

Заключението трябва да е готово до 12 ноември, когато е следващото заседание по делото за убийството на Евгения Чорбанова, определиха в Софийския апелативен съд. Тялото на жената беше открито през 2021 г. в куфар във водоем. Според обвинението престъплението е извършено по особено мъчителен начин.

Подсъдими за смъртта на жената са съпругът ѝ Орлин Владимиров и неговият баща Пламен.

Орлин пред съда: Евгения ми каза "сигурен ли си, че детето е от теб"

***


Мъж преди с черпак жената, с която живеел на семейни начала в Ихтиман. Това съобщават от ОДМВР-София.

Случаят е от 21 октомври.

След възникнал между тях скандал, мъжът взел черпак и започнал да налага приятелката си по главата. На пострадалата е оказана медицинска помощ. Тя е с разкъсна рана.

Мъж преби с черпак приятелката си след скандал

***


Тръмп и да не стане президент, тръмпизмът ще продължи да живее. Чудовището е събудено. 

И отсега нататък – на всеки 4 години – светът ще трябва, със затаен дъх, да чака да види дали американците този път няма все пак да сложат маймуната с гранатата в Белия дом. Просто маймуната с гранатата ще е различна всеки път. 

Проблемът не е (само) Тръмп. Проблемът е, че половин Америка ще гласува за него

***


Европейските банкери, които се притесняват от „задушаващата се“ икономика на Европа, се тревожат какви още щети може да причини Доналд Тръмп, ако се върне в Белия дом, отбелязва Bloomberg, цитирана от „Фокус“.

Най-голямото безпокойство е обещанието на Тръмп да въведе мита върху стоки в размер на 60% за Китай и до 20% за други страни. Подобни мерки биха предизвикали най-големия търговски шок след закона Смут-Хоули, който задълбочи Голямата депресия от 30-те години на миналия век, и биха надхвърлили въздействието на всички мерки на Тръмп през първия му президентски мандат.

Bloomberg: Победа на Тръмп в САЩ ще бъде икономически кошмар за Европа

***


Двама възрастни и едно дете бяха убити при нощна атака срещу град Суми в Североизточна Украйна, а други двама цивилни загинаха при друга атака в Донецка област, съобщиха днес украинските власти, цитирани от Франс прес.

Петима цивилни, включително едно дете, убити при руски атаки в Украйна

***


Северна Корея е изпратила свои пилоти в Русия, които да се научат да управляват руски бойни самолети.

По данни от разузнавателните служби на Южна Корея Пхенян е изпратил към Владивосток, в Далечния Изток на Русия, севернокорейски пилоти, които да бъдат обучени как да летят на руските изтребители.

Северна Корея изпрати летци в Русия, за да се учат да пилотират руски изтребители

***


Смъртта на 36-годишната италианска сърфистка Джулия Манфрини нанесе съкрушителен удар в спортните среди. Часове след смъртта ѝ, причинена след смъртоносно пробождане от зарган, стана ясно, че не е имало какво да се направи, дори да е била закарана навреме до болницата.

Бащата на Манфрини коментира пред италиански медии, че рибата ѝ нанесла 14-сантиметрова рана в областта на гърдите, която засегнала и сърцето.

Без шансове да бъде спасена: Сърфистката, която бе убита от зарган, е била промушена право в сърцето

***


Златната медалистка по бокс от Олимпийските игри в Париж това лято Имане Хелиф, която стана една от централните фигури на Олимпиадата изобщо заради съмнения в половата ѝ принадлежност, съобщи, че навлиза в професионалния бокс.

„Скоро ще стана част от света на професионалния бокс, тъй като имам доста оферти“, оповести самата тя на брифинг на Алжирския олимпийски комитет (АОК).

Тя посочи, че все още не е решила къде ще се боксира, но „много скоро и това ще бъде обявено“.

Имане Хелиф обяви, че влиза в професионалния бокс: Имам доста оферти

***


 

Водещи новини

Още новини