"Поход за свобода" премина през софийските улици

Bulphoto
share

"Поход за свободата" премина през столични улици. Мирното шествие изостря вниманието към съвременното робство - трафикът на хора.

Все повече се увеличават случаите на трудова експлоатация, като фокусът на похода е да информира хората как могат да разпознаят трафика на хора и да подадат сигнал.

Всяка година между 100 и 200 българи стават жертва на трафик на хора. Те са подложени на различни форми на експлоатация - принуждавани са да проституират, да просят, да крадат или да работят без да получават възнаграждение.

Поход за свобода в големите градове у нас

Престъплението трафик на хора грубо нарушава човешките права и засяга жени, деца и мъже, които са държани в страх и зависимост. Това не е просто страшна история, а реална официална информация.

За да се даде гласност на жестокото престъпление и последиците от него се организира днешният "Поход за свобода".

"Много деца започват да стават жертви на трафик с цел онлайн сексуална експлоатация - лесният достъп до интернет, опасностите, които крият социалните мрежи, важно е да говорим на децата ни какво правят с техните профили. Там има хора, които нямат добри намерения", заяви Моника Николова, пред БНТ.

"Трудовата експлоатация разширява мащабите си. Деца са експлоатирани за просия, отнемат им се правата и не живеят в нормална родителска среда", допълни Даниела Савеклиева, Национална комисия за борба с трафика на хора.

Освен в София походи се провеждат в още няколко града.

Предвидени са прожекции и на филми, а на сцена пред Народния театър в София се проведе концерт с участието на обичани изпълнители, които подкрепят каузата за борба с трафика на хора.

 

Водещи новини

Още новини