Водещите новини! В България се търсят 200 000 работници; фирмите си крадат кадри. Руснаците продават имотите си след края на сезона (и още…)

Getty Images/Булфото/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 18 октомври   

 

Обяви за работа валят в търговските вериги. Причината - сериозен недостиг на кадри в обектите. Докато някои сектори са притиснати до стената в търсенето на работна сила, в други – започва масово съкращаване и затваряне на производства.

Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов коментира темата в ефира на NOVA. "По-лошата новина е, че се затварят производства. Но всъщност пазарът на труда винаги е бил по такъв начин – някъде са съкращавали служители, а другаде са се търсили“.

Тодор Капитанов, КНСБ: В България се търсят около 200 000 работници: фирмите си крадат кадри една от друга

***


Мъж преби съпругата си в Ардино

***


До този момент няма задържани за търговия с купен вот в област Стара Загора, каза началникът на отдел "Охранителна полиция" при ОДМВР-Стара Загора комисар Антон Иванов.

Няма задържани при акцията срещу купения вот в Старозагорско

***


Президентът Радев и министър-председателят Главчев да съберат цялата информация по случая в Пазарджик. Ако това се окаже вярно, това е безпрецедентно нарушение и мощен чадър над купуването на гласове.

Това коментира съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков по повод внесения сигнал от гражданското движение „БОЕЦ“ с данни за престъпления срещу прикриване на купуване на гласове за партията на Делян Пеевски и “други престъпления, извършени от Атанас Илков, министър на вътрешните работи, и от други висши полицейски служители".

Кирил Петков: Радев и Главчев да се задействат по сигнала за полицейски чадър на купения вот в Пазарджик

***


Продукцията на сектор "Строителство" в Европейския съюз през август се е повишила с 0,4 на спрямо юли (месечна база), а в еврозоната е нараснала с 0,1 на сто. Това сочат първоначалните сезонно коригирани данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани днес на страницата ѝ.

България е на първо място в ЕС през август по годишен ръст на строителството

***


Все повече руснаци продават имотите си у нас след края на летния туристически сезон, става ясно от данните на БНБ. Нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е отрицателен в размер на 3.1 млн. евро, при отрицателен нетен поток от 11.2 млн. евро за януари – август 2023 г.

Най-големите нетни отрицателни потоци са към Русия (371.3 млн. евро) и Полша (137.4 млн. евро), пише Pariteni. 

Руснаците продават имотите си след края на сезона

***


Румънският премиер Марчел Чолаку заяви, че влизането на Румъния в сухопътните граници в Шенгенското пространство тази година е сигурно на 99,9 процента, подчертавайки, че би желал в новото правителство, което ще бъде съставено в Австрия след изборите на 29 септември, да участват и австрийските социалдемократи, предаде Аджерпрес.

Румънският премиер: 99.9% е сигурно, че ще влезем по суша в Шенген тази година

***


Северна Корея е разположила първи контингент от 1500 войници от своите специални части във Владивосток, в руския Далечен изток, и скоро ще изпрати още, заяви днес южнокорейското разузнаване, цитирано от БТА.

Южнокорейската разузнавателна служба „е установила, че от 8 до 13 октомври Северна Корея е транспортирала войници от своите специални части до Русия с транспортен кораб на руските военноморски сили, което потвърждава началото на бойното участие на Северна Корея“, се казва в изявление на службата, в което се публикуват и подробни сателитни снимки. 

Пхенян е изпратил първи контингент от 1500 свои войници в Русия

***


Руската армия е започнала да използва във войната в Украйна артилерийски оръдия, наследени от Съветския съюз. Става дума за гаубиците Д-74, които били използвани от Червената армия по време на Втората световна война.

От Министерството на отбраната на Руската федерация разпространиха видео, на което се вижда оръдието в действие.

Русия извади оръжие от Втората световна война за фронта в Украйна

***


Подразделения от състава на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) унищожиха руска военна техника в пограничната с Украйна Курска област.

"Врагът се опита да пробие левия ни фланг край село Любимовка. Неприятелят обаче бе посрещнат с огън", това написа киевският информационен портал "Милитарний".

ВИДЕО

ВСУ унищожиха руска бойна техника в Курска област

***


Израел изпраща допълнително войски в северната част на ивицата Газа

***


Две мистериозни жени са били с Лиъм Пейн часове преди бившата звезда на One Direction да падне от балкон на хотел CasaSur Palermo в Буенос Айрес и да загине.

Те са открити и разпитани от полицията и прокуратурата, съобщават местните медии, без да посочват самоличността им. Разговори са проведени с общо петима души, които са били с музиканта преди смъртта му.

Две жени били в стаята на Лиъм Пейн от One Direction - има ли намеса на трети лица в смъртта му?

***


 

Водещи новини

Още новини