Водещите новини! Защо тестът на BG-ALЕRT мина така „тихо“ и ще сработи ли изобщо, ако има бедствие? Тръмп обвини Зеленски за започването на войната (и още…)

Getty Images/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 18 октомври   

 

До 98% от абонатите на мобилните оператори е достигнало вчерашното съобщение от системата BG-ALERT. 

Това съобщи пред БНТ Николай Николов, съветник на премиера на вътрешните работи.

Николов обясни, че тестът е целял да се провери системата, а не самите граждани. 

Доста тихо премина вчерашният ден. Но няма да е така, ако наистина има опасност

***


Бившата шефка на Агенция „Митници" Петя Банкова напусна следствения арест. Тя излезе на свобода след решението на Софийския градски съд, но отказа какъвто и да било коментар пред медиите. 

В началото на седмицата магистратите я освободиха срещу гаранция от 10 000 лева заради влошеното ѝ здравословно състояние. Прокуратурата не се възползва от правото си да обжалва и така Банкова се прибира у дома след седем месеца в ареста.

Бившата шефка на агенция "Митници" излезе на свобода

***


„Повечето измами се случват в интернет пространството. Предлагането на различен вид „оферти". Методите на този тип измами са именно такива - чрез обяви, чрез интернет и мобилни приложения. По този начин се въвеждат в заблуждение измамените лица", поясни Таня Димитрова, районен прокурор на Стара Загора.

Бум на измамите при "отпускане" на кредити

***


Съчетание от несъобразена скорост и липса на умения на неправдоспособен водач на автомобил - това са причините за катастрофата във Варна, при която 17-годишно момиче без шофьорска книжка връхлетя в един от най-оживените подлези в града. Това каза главен инспектор Петко Камбуров, началник на сектор "Пътна полиция", предава Нова. 

Инцидентът в подлез: Момичето бързало за училище

***


Журналистическо проучване постави българската мафия сред 10-те водещи организирани престъпни групи в Гърция.

Според гръцките медии често български и румънски престъпни групи действат съвместно. Те са специализирани по телефонни измами, кражби в транспорта и закрила на пристъпни лица.

Като най-жестока се посочва турската мафия, която действа в трафик на наркотици и участва в сблъсъци с други престъпни групировки.

Българската мафия - сред най-опасните в Гърция

***


Докато България не завърши своята част от тунела от ж.п. Коридор 8, който я свързва със Северна Македония, както и километрите от ж.п. линията, „от тунела до връзката с железопътната линия на България”, Северна Македония няма да строи третата фаза от ж.п. линията на своя територия, каза в интервю за ТВ Сител премиерът Християн Мицкоски.

Мицкоски чака България да одобри присъединяването на РСМ в ЕС, за да впишат българите в конституцията си

***


Близо ¾ от руските войници на фронта в Украйна са загинали в резултат на експлозии. До това заключение достигнаха военни лекари след направен анализ за най-честата причина за смърт в редиците на руската армия.

Резултатите, които бяха оповестени от руската независима медия Вёрстка, сочат, че 74,5% от смъртните случаи се дължат на експлозии, причинени от разрушителната мощ на ракетите HIMARS, които САЩ предоставиха на Киев.

Проучване: Ракетите HIMARS са основната причина за руските загуби в Украйна

***


Южна Корея определи изпращането на севернокорейски войници в Русия като сериозна заплаха за международната сигурност и обяви, че ще реагира с всички налични средства, съобщи президентската администрация на Юга, цитирана от „Ройтерс".

Разузнавателната агенция на Южна Корея съобщи, че Северна Корея е решила да изпрати 12 000 войници за участие във войната в Украйна, съобщава „Ройтерс", като се позовава на южнокорейската агенция Йонхап.

Преди ден президентът на Украйна Владимир Зеленски, говорейки в Брюксел, говори за 10 хиляди военнослужещи от КНДР, които могат да участват във войната.

Сеул: Северна Корея изпраща 12 хиляди войници в Русия

***


Доналд Тръмп обвини вчера украинския президент Володимир Зеленски, че е спомогнал за започване на войната на Украйна с Русия. Този коментар за пореден път показва, че Тръмп вероятно ще промени радикално политиката на САЩ към Киев, ако спечели изборите на 5 ноември, предаде Ройтерс.

Бившият президент републиканец често е критикувал Зеленски по време на сегашната си предизборна кампания, наричайки го многократно „най-великият търговец на Земята“ за това, че е поискал и получил милиарди долари военна помощ от САЩ, откакто войната избухна през 2022 г.

Тръмп обвини Зеленски за започването на войната с Русия

***


 

Водещи новини

Още новини