Първият мобилен пункт за стари лекарства ще е на 19 октомври в столичния квартал "Младост" 3

Novini.bg/ Canva
share

Стартира националната кампания за събиране на лекарства с изтекъл срок на годност "Земята не пие лекарства". Тя се организира от фармацевтична кампания и голяма хранителна верига в партньорство с Министерството на здравеопазването. 

Целта на кампанията е да алармира, че изхвърлените в битовия отпадък лекарства са една от причините за появата на антбиотичната резистентност, която застрашава човечеството. В рамките на инициативата ще бъдат организирани мобилни пунктове на паркинги на магазини, на които гражданите ще могат да донесат своите лекарства с изтекъл срок на годност. 

Първият мобилен пункт ще е на 19 октомври от 10.00 до 18.00 часа в столичния квартал "Младост" 3. 

Изхвърляне на стари лекарства: В мобилните пунктове

"Земята не пие лекарства" ще посети Пловдив на 26 октомври. Последната спирка на пилотния проект ще е във Варна на 2 ноември на ул. "Христо Смирненски" №2. 

За събирането, извозването и унищожаването на лекарствата организаторите са сключили договор с лицензираната фирма, която има собствен инсинератор за обезвреждане на опасни отпадъци.

Активните съставки на изхвърлените в битовия отпадък лекарства могат да попаднат в почвата и водата и да доведат до отрицателно въздействие върху цялата екосистема. Ако остатъци от антибиотици бъдат погълнати от човека, чрез храната и водата, която консумира, това може да отключи антимикробна резистентност. 

"Антимикробната резистентност е една от най-големите глобални заплахи за общественото здраве. По данни на Световната здравна организация (СЗО) тя е причината за 5 млн. смъртни случаи само през 2019 г. Злоупотребата и прекомерната употреба на антибиотици са основните двигатели за развитието на устойчиви на лекарства патогени", коментира главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Сред приоритетите на СЗО за справяне с АМР е предотвратяването на всички инфекции, които могат да доведат до неподходяща употреба на антибиотици. 

Водещи новини

Още новини